5 kenmerken van een UX Designvriendelijke website

Hoe vaak heb je een schaar of een mes uit de keukenla gepakt om een onmogelijke plastic verpakking open te krijgen? Heel wat keren, waarschijnlijk. Gelukkig heb je ook producenten die wél nadenken over hun verpakking. Verpakkingen die makkelijk te openen zijn en als je nog steeds een schaar nodig hebt, is het tenminste fatsoenlijk te knippen. Netjes op de stippellijn. Gebruiksvriendelijk ontwerp, heet dat. En dat kan ook met een website. Dat heet UX Design. In deze blog lees je 5 kenmerken van een UX Designvriendelijke website.

Tue, August 4, 2020 

Wat is UX Design?

Met een UX ontwerp kan iedereen een website goed gebruiken, zonder frustraties of onduidelijkheden. UX Design staat voor User Experience Design. Dat wil zeggen: een ontwerp waarbij designers vooral kijken vanuit het perspectief van de gebruiker. Onderdeel daarvan zijn minder irritante pop-ups, duidelijke buttons en een overzichtelijke layout. Deze stellen de gebruiker in staat om zo eenvoudig mogelijk door de site te navigeren.
 

Van een prachtig design naar een handige website


Trends in design variëren in de loop der tijd. De vorige designtrend focuste zich meer op stijl en visuele aspecten. Prachtige websites met afbeeldingen en filmpjes schoten als paddenstoelen uit de grond. Hartstikke mooi, maar in ruil daarvoor verlies je een hoop snelheid en laadtijd. Je kan de bezoeker er dus juist mee wegjagen. UX Design probeert dat dus juist te voorkomen: het is de ideale mix tussen een mooi én gebruiksvriendelijk ontwerp. De eindgebruiker staat centraal.
 

1. Het hamburgermenu

Een simpel voorbeeld van UX Design is het hamburgermenu: een icoontje waar je op klikt zodat de menu-items tevoorschijn komen. Handig, want een dergelijk menu bespaart ruimte. Maar een hamburgermenu is niet altijd slim om te gebruiken op een reguliere website. Het is lekker makkelijk, maar het levert de gebruiker een extra handeling op om te navigeren. Bovendien moeten bezoekers onthouden wat er allemaal in het menu staat.


2. Gebruikers verwachten dat het logo naar de homepagina linkt

Iets wat je in de praktijk nog vaak ziet en echt niet meer kan: een niet-aanklikbaar logo links bovenaan de website. Gebruikers zijn intussen gewend dat zij door het aanklikken van je logo automatisch worden redirect naar jouw homepage. Wanneer dit niet het geval is, moet men dus een extra handeling verrichten.

3. Een gebruiksvriendelijk en makkelijk te herkennen hoofdnavigatie met een beperkt aantal kliks

Zorg ervoor dat de ‘flow’ van een hoofdnavigatie niet meer dan twee klikken bevat. Na de tweede klik zou men zich al bijvoorbeeld op een check-out pagina moeten bevinden. Niets is irritanter dan dat je eerst tien pagina’s moet door scrollen om uiteindelijk je bestelling te plaatsen. Probeer het zo makkelijk mogelijk te maken voor de gebruiker door een herkenbaar menu en menu titels te gebruiken.

4. Hyperlinks in de tekst zijn opvallend (andere kleur of onderstreept)

Bezoekers aan je website lezen teksten erop globaal en scannend. Net zoals we vroeger (en soms nog steeds) deden met de ouderwetse krant. Wanneer het één lap tekst is om door te lezen, zal de gebruiker dit stuk overslaan. Dat is zonde, want je wil de gebruiker juist zo lang mogelijk op jouw website houden. Door het gebruik van hyperlinks in een andere kleur of onderstreept te weergeven, kun je de gebruiker doorlinken naar andere gerelateerde berichten binnen jouw website, maar dan moeten ze wél opvallen.

5. Icons allemaal dezelfde stijl

Er zijn heel veel iconen te vinden op het internet. Niets is lelijker dan verschillende iconen door elkaar te gebruiken. Daarnaast wil de gebruiker juist steeds dezelfde iconen herkennen. Gebruik dus altijd dezelfde iconen-set op herkenbare plekken in je website.
 

UX Design is niet te negeren

UX Design is geen nieuwe, tijdelijke trend die je gewoon kan negeren. Het gaat niet om ‘zo mooi mogelijk’ of ‘zo makkelijk mogelijk’. Het doel is om zo gebruiksvriendelijk mogelijk de gebruiker door je website te begeleiden.
 

De behoeften van de gebruiker zijn het belangrijkst

Natuurlijk zijn er ook grotere aanpassingen – en nog veel meer kleinere mogelijk in UX Design. Maar veel is afhankelijk van de website zelf. Het draait immers om de behoeften van de gebruiker. Een website met een goed UX Design spreekt de gebruiker meer aan, waardoor ze een positievere ervaring met jouw bedrijf zullen hebben. De kans is groter dat ze vaker terugkomen, omdat de site prettig werkt. Met een slim ontwerp kan je website dus zorgen voor flink hogere conversies, zonder hoge marketingkosten. Tel uit je winst!

auteur: Alexander Jong

Share this article

PREVIOUS ARTICLE

Aalberts genomineerd voor Dutch Interactive Awards