De nieuwe designtrend in de app wereld

Sinds een aantal jaar zijn de meeste apps een stuk minimalistischer in design. Hier heeft onder andere Apple met de software-update iOS 7 aan bijgedragen. Voorheen hadden apps realistische elementen, ook wel ‘skeuomorfisme’ genoemd. Een goed voorbeeld hiervan was de notitie app van Apple. Deze had tot iOS 6 een bruin leermotief met daaronder lichtgele notitieblaadjes. Inmiddels zijn bijna alle apps ontdaan van realistische elementen. De nieuwe designtrend 'Complexion Reduction' gooit er nog eens een schepje bovenop. Het komt erop neer dat apps nog simpeler eruit gaan zien. Volgens Michael Horton, een designer bij het Amerikaanse digital agency Swarm, is er bij een aantal bekende apps deze trend zichtbaar. Facebook, Airbnb en Apple zijn hier onder andere een goed voorbeeld van. Zij passen zo min mogelijk kleur toe en maken gebruik van grote dikke titels. Een vroege koploper is de nieuwsapp Medium. Sinds de lancering in 2012 voeren zij een zwart-wit kleurstelling en versimpelde interface. Medium is een platform waarbij gebruikers op sociaal niveau (blog)artikelen kunnen plaatsen en delen.

Tue, August 4, 2020 

Waar herken je Complexion Reduction aan?


De apps die deze designtrend toepassen worden herkend aan de volgende drie richtlijnen:

1. Grote en dikke titels
2. Simpele en universele iconen
3. Minimaal kleurgebruik


In de getoonde voorbeelden is de trend duidelijk zichtbaar. Het gevolg van Complex Reduction is dat de meeste apps visueel en functioneel op elkaar gaan lijken. Hierdoor wordt het onderscheid minimaal. Hieronder een aantal bekende apps die Complexion Reduction hebben doorgevoerd.
 

Apple Music: ‘Big, bold, and beautiful’

Met de laatste software-update iOS 10 heeft Apple in vrij korte tijd opnieuw een herontwerp aan zijn muziek app gegeven. Deze is in vergelijking tot de vorige versie een stuk simpeler geworden. Het lijkt erop dat Apple een nieuwe design richting is ingeslagen. Dikke en duidelijke titels voeren nu de toon en elementen zijn vergroot en vereenvoudigd. Het geheel voelt luchtiger aan ten opzichte van het vorige. De cover art komt door het gebruik van ruimte en witte achtergrond beter tot zijn recht. Daarnaast heeft de roodachtige signaalkleur voor de knoppen en titels voornamelijk plaatsgemaakt voor een zwart-wit kleurstelling.
 

Instagram: Laat content spreken

Instagram stond bekend om zijn herkenbare en vertrouwelijke uitstraling. Ze zijn in korte tijd begonnen met grote veranderingen. Afgelopen jaar zijn onder andere de herkenbare kleuren verdwenen. De focus van het app design ligt nu voornamelijk op de content en de functionaliteiten zijn secundair geworden. De kenmerkende blauwe kleur is bijna verdrongen uit de app. Deze is teruggebracht naar de hashtags die onder bijna elk bericht terugkomen. De interface bestaat voornamelijk uit zwart-wit elementen met dikke titels en de content die spreekt.
 

Airbnb: Content efficiënt inzetten

De informatievraag verschilt per app. Bijvoorbeeld Instagram die voornamelijk beeld gebruikt, heeft bijna geen tekst of uitleg nodig. De app bevat alsnog veel functionaliteiten maar deze zijn minder zichtbaar. Bij de app van Airbnb is tekst nodig omdat de functionaliteiten ernaar vragen. Zij zijn een dienst waarbij je wereldwijd online vakantiewoningen en accommodaties van particulieren kunt boeken. Een voorbeeld van een functie die tekst en uitleg nodig heeft, is de zoekmogelijkheid. In vergelijking tot een eerdere versie van de app is de content secundair en functionaliteit primair geworden.Van complexiteit naar eenvoud

Naar mijn mening is het nadeel van Complexion Reduction dat alle (bekende) apps op elkaar gaan lijken. Volgens Michael Horton gaat dat uiteindelijk wel meevallen omdat je een app opent vanwege de functionaliteit en niet vanwege branding. Hij denkt dat er steeds meer apps zullen komen met Complexion Reduction. De valkuil van deze trend kan zijn dat er te veel functionaliteiten worden weggelaten. Een voorbeeld hiervan is SoundCloud. Dit is een app waarbij je artiesten kunt volgen en hun muziek kunt beluisteren. Toen zij versie 2.0 uitbrachten kregen ze commentaar omdat ze te veel hadden functionaliteiten geschrapt. Ze hadden bijvoorbeeld de functie om een nummer toe te voegen aan een afspeellijst weggelaten. In de loop der tijd kwamen er steeds meer functionaliteiten terug maar wel binnen de eenvoud die ze hadden neergezet. Een nummer toevoegen aan afspeellijst is inmiddels teruggekeerd in de app.
 

Verandering in werkwijze

Met het toepassen van Complexion Reduction verandert het app designproces van een mooi design maken naar een proces die zich meer richt op de gebruiker. De lijn tussen User Experience- en User Interface-, Visual designers vervaagt hierdoor. In een eerder designproces gaf de UX designer de wireframes aan de UI- of Visual designer met de instructies 'maak het mooi'. De UI- of Visual designer was dan geruime tijd bezig met het toevoegen, wijzigen of verwijderen van kleuren en andere design details. Inmiddels hoeft de designer zich minder druk te maken over het mooier maken van een app. De focus ligt nu meer op het beter maken van de app voor de gebruiker.
 

Conclusie

Wat kan Complexion Reduction voor jou betekenen? Onder andere dat het design- en ontwikkelproces voor een app en website sneller kunnen gaan verlopen. Door het weglaten van ‘lastige’ of ‘overbodige’ designkeuzes komt de focus meer op een functionaliteit te liggen en kan er sneller geïtereerd worden. Uiteindelijk haalt hier de gebruiker het voordeel uit omdat hij sneller de functionaliteit krijgt. Hij kan beter zijn weg vinden omdat overbodige elementen niet meer in de weg zitten. Daarnaast kan er bij live-gang een functionaliteit ook sneller getest worden en, waar nodig, aangepast worden.

Een ander voordeel van de trend is dat de content meer gaat spreken. In het Instagram voorbeeld komt door het weglaten van de herkenbare huisstijl de foto’s, video’s en hashtags meer naar voren. Ik denk als deze trend blijft voortzetten dat we straks een telefoon hebben waarbij de meeste (grote) apps op elkaar gaan lijken en dat deze het sterk moeten hebben van hun functionaliteit. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Heb ik je interesse gewekt en heb je vragen, toevoegingen, aan- of opmerkingen of wil je sparren? Wacht niet langer en mail mij op steve@pixelindustries.com.

auteur: Alexander Jong

Share this article

PREVIOUS ARTICLE

Aalberts genomineerd voor Dutch Interactive Awards