Is je platform aan vernieuwing toe? Tijd voor replatforming

Mon, May 3, 2021 

Je zult het vast met ons eens zijn dat online ontwikkelingen de laatste jaren alsmaar sneller lijken te gaan. Als gevolg, blijkt uit onderzoek van Notive, gaat een platform gemiddeld drie jaar mee. Dit komt omdat vandaag de dag een goed product op zich niet meer goed genoeg is. Bezoekers en klanten in de 21e eeuw verwachten een geoptimaliseerde- en gepersonaliseerde ervaring, die alle fases binnen de klantreis omvat. Is je platform traag, schaalt het niet makkelijk mee met de doelstellingen of krijg je het niet meer up-to-date? Dan kan het tijd zijn voor replatforming. Benieuwd wat daarbij komt kijken, wat de voordelen zijn en wat het je oplevert? Je leest het allemaal in deze blog. 

 

Wat is replatforming? 

Replatforming is het migreren van je huidige platform naar een nieuw platform. Een van de belangrijkste redenen om dit te overwegen is dat het huidige platform verouderd is. Overschakelen van een oud naar een nieuw platform gaat alleen soepel onder goede begeleiding. Wat nu? Het is tijd voor replatforming.

 

9 signalen wanneer jouw platform aan vernieuwing toe is 

Een jaar geleden stroomden de bezoekers nog binnen op je platform, maar dit lijkt alleen maar minder te worden. Waar is deze daling aan te wijten? En welke andere signalen wijzen erop dat jullie platform aan vernieuwing toe is? Het antwoord is vermoedelijk een combinatie van verschillende aspecten, zoals veroudering, software, browsers en tijdverloop. Hier maken we bij de signalen onderscheid in techniek en design.

 

Techniek 

Je platform is in elk geval aan vernieuwing toe als tenminste één van de volgende signalen zich voordoet:

 

Signaal 1: de gebruikte software en eventuele plug-ins zijn niet meer te upgraden 

De versie die gebruikt wordt voor jullie platform, wordt niet meer ondersteund door de maker en wordt niet meer voorzien van beveiligingsupdates. Bij het zoeken naar plugins komen jullie er al snel achter dat de meeste plugins niet geschikt zijn voor de verouderde versie van deze software. Andersom is het platform wellicht te upgraden, maar werken gebruikte plugins dan niet meer.

 

Signaal 2: moderne browsers ondersteunen gebruikte technologie niet meer 

Gebruikte technologieën die op het moment van bouwen vanzelfsprekend waren, worden nu niet meer ondersteund door de meeste moderne browsers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van Flash. Het vervangen van deze componenten is een dusdanig grote investering dat het wellicht logischer is om het platform opnieuw op te (laten) zetten.

 

Signaal 3: wijzigingen doorvoeren kost veel tijd 

Elke wijziging die jullie door de webbouwer willen laten doorvoeren kost veel tijd en daarmee geld. Developers hebben te maken met een sterk verouderde codebase, waarbij iedere verandering op zich soms tot wel vier keer langer duurt dan bij een moderne applicatie. Dit, omdat er bij elke wijziging onverwachts op andere plekken iets stuk kan gaan.

 

Een ogenschijnlijk simpele aanpassing kan hierdoor soms dagen in beslag nemen, met alle kosten van dien. Het platform is opgezet in een tijd waarin geautomatiseerde tests nog niet bestonden of niet vanzelfsprekend waren, waardoor alles handmatig getest moet worden. Daarbij is de code dusdanig opgezet dat geautomatiseerde tests niet gemakkelijk zijn toe te voegen.

 

Signaal 4: traagzaam platform

Het platform is traag geworden in het gebruik, door een alsmaar groeiende database die onvoldoende schaalbaar is opgezet. Oplossingen zoals caching bieden soms soelaas, maar een structurele oplossing is er niet. Is de oplossing er wel? Dan komt het vaak voor dat het zoveel tijd kost om te implementeren dat het de investering niet waard is.

 

Design

Design-wise is je platform in elk geval aan vernieuwing toe als tenminste één van de volgende signalen zich voordoet:

 

Signaal 5: structuur niet meer toereikend 

De structuur van het platform is niet meer voldoende toereikend voor de veranderende dienstverlening. Misschien zijn jullie wel gegroeid en omvat het platform niet alle diensten of producten die jullie aanbieden.

 

Signaal 6: mobiel onvriendelijk

Het platform presteert onder de maat voor gebruikers die via een mobiele telefoon actief zijn. Tegenwoordig is het een must dat je website net zo goed functioneert op een mobiele telefoon, als op een tablet of laptop.

 

Signaal 7: klantenservice raakt overbelast 

Het platform is toe aan vernieuwing, wanneer de klantenservice volstroomt met klachten over gebruiksgemak of over ontbrekende, gewenste functionaliteiten. Met een nieuw platform kunnen klachten en feedback opgepakt en verholpen worden.

 

Signaal 8: stijl niet in een lijn met doelgroep 

Ontwikkelingen vinden niet alleen online plaats. Zo kan ook de doelgroep die jullie voor ogen hadden veranderen. Let in dit geval goed op of de stijl van het platform nog in een lijn is met de beoogde doelgroep. Zodra dit niet meer het geval is, dan kan het tijd zijn voor replatforming.

 

Signaal 9: uitstraling verouderd 

Het platform is verouderd. De uitstraling en interactiemethoden van jullie platform is inmiddels zo achterhaald, dat de beoogde omzet of andere belangrijke bedrijfsdoelen aanzienlijk minder presteren. Bijvoorbeeld omdat je gebruikers het platform minder goed herkennen of niet meer vertrouwen als voorheen.   

 

Problemen van een verouderd platform 

Met bovenstaande signalen die erop duiden dat een platform aan vernieuwing toe is, hebben we het nog niet gehad over de problemen die kunnen ontstaan met verouderde platforms.

 

Platformveroudering is één van de meest voorkomende redenen om over te stappen op een nieuw platform. Misschien zijn jullie hard gegroeid en biedt het huidige platform niet genoeg opties om te voorzien in de wensen van de klant? Of beschikt het platform niet over de nieuwste functionaliteiten waarmee je de concurrentie achter je laat? Met replatforming voorkom je de volgende nadelen van een verouderd platform:

 

Gevaar 1: onveilig voor eindgebruiker 

Een van de grootste gevaren van een verouderd platform is dat het platform niet meer veilig is. Het platform wordt niet meer van updates voorzien en je kunt de veiligheid van de gegevens van jouw gebruikers niet meer garanderen.

 

Gevaar 2: kost veel tijd 

Doorvoeren van wijzigingen of toevoegen van nieuwe functionaliteit gaat moeizaam en neemt veel tijd in beslag, omdat de codebase verouderd is en wijzigingen niet gemakkelijk door te voeren zijn.

 

Gevaar 3: voldoet niet aan huidige verwachtingen 

Je gebruikers haken vroegtijdig af, omdat het platform traag is geworden of simpelweg niet gebruiksvriendelijk is volgens hedendaagse standaarden. Het platform is bijvoorbeeld niet goed te gebruiken op een mobiele telefoon of tablet.

hero image

Waarom kiezen voor replatforming? 

Zoals eerder genoemd kan je voor replatforming kiezen om verschillende redenen. Het kan zo zijn dat je met de onderneming veel groei hebt gerealiseerd en een ‘zwaarder’ platform nodig hebt, om de performance bij te houden.

 

Naast groei, kan de onderneming besluiten om zijn strategie aan te passen, waar ook een nieuw platform aan hangt. Zo kan een besluit zijn dat de onderneming internationaal gaat opereren en een nieuwe doelgroep gaat bedienen.

 

Tot slot, en deze hebben we al uitgebreid besproken, kan het platform zelf de oorzaak zijn voor vernieuwing. Simpelweg omdat het verouderd is en niet meer naar behoren werkt, of voorziet in de wens van de gebruiker.

 

Genoeg reden om stil te staan bij de vraag: “Is mijn platform toe aan vernieuwing?”. Replatforming biedt de volgende voordelen:

 

Voordeel 1: de laatste updates

Het platform wordt regelmatig van updates voorzien. Zo kun je de veiligheid van de gegevens van jouw klanten goed waarborgen en worden eventuele bugs snel opgelost.

 

Voordeel 2: moderne technieken en tools 

Bij de vernieuwing van het platform wordt gebruik gemaakt van moderne technieken en tooling. Hierdoor presteert het platform vele malen beter ten opzichte van een oud platform, wat resulteert in kortere laadtijden voor jouw gebruikers. Door geautomatiseerde tests te schrijven kan het platform gemakkelijk aangepast worden, omdat de correcte werking daarvan door de geschreven tests bevestigd kan worden.

 

Voordeel 3: eenvoudig nieuwe functies toevoegen 

Bij moderne platformen kan vaak gebruik gemaakt worden van plug-ins of pakketten, waarmee gemakkelijk nieuwe functionaliteiten toegevoegd kunnen worden aan het bestaande platform. Hierdoor hoeft niet continu het wiel opnieuw uitgevonden te worden en kun je snel aan de slag.

 

Wat levert een vernieuwd platform op? 

Oké, laten we er even vanuit gaan dat je hebt gekozen voor het laten vernieuwen van je platform. Wat mag je hiervan verwachten? Of beter gezegd: “Wat levert replatforming mij nu eigenlijk op?”.

 

Reden 1: toegankelijkheid

Door gebruik te maken van de nieuwste technieken is het platform een stuk toegankelijker geworden. Het platform is ontwikkeld met het gebruik van een mobiele telefoon of tablet in het achterhoofd. Belangrijk, want meer dan 50% van de bezoekers is tegenwoordig een mobiele gebruiker. Tevens presteert het platform een stuk beter, wat voor de gebruiker resulteert in korte laadtijden. Eén op de vier gebruikers haakt al af na een laadtijd van vier seconden en 46% keert niet meer terug naar een website die traag reageert.

 

Reden 2: tijd- en geldbesparend 

De codebase achter het platform is opgezet met schaalbaarheid en de SOLID principes in het achterhoofd. De afkorting staat voor de vijf belangrijkste principes in het ‘object-georiënteerd programmeren, ontworpen door Michael Feathers. Hierdoor blijft de code gemakkelijk aan te passen. Dat scheelt veel tijd voor de webbouwer en dus geld.

 

Reden 3: minder bugs, meer conversie

Een bugvrije applicatie bestaat niet, maar door het vernieuwen van het platform treden bugs veel minder snel op door het hanteren van de bovengenoemde SOLID principes. Door het schrijven van geautomatiseerde tests worden eventuele bugs vroegtijdig opgespoord, waardoor deze al zijn opgelost voordat deze zijn intreden gedaan hebben op de "live" omgeving van het platform. Een hardnekkige bug kan een echte conversiekiller zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een betaalknop die plots niet meer werkt of een productoverzicht dat geen producten toont.

 

Benieuwd hoe jij efficiënt en effectief de overstap maakt naar een nieuw platform? Daar lanceren wij binnenkort een whitepaper over. Zeker weten dat jij deze als allereerste ontvangt? Schrijf je dan nu in voor de replatforming-nieuwsbrief.

 

Replatforming voor jullie organisatie 

Benieuwd naar hoe wij eerder succesvol replatforming hebben ingezet voor andere klanten? Neem dan eens een kijkje tussen onze projecten. Zelf hulp nodig bij het vernieuwen van jullie platform? Neem dan contact op. Onze experts vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

 

 

 

auteur: Mounir Rejeb

Share this article

PREVIOUS ARTICLE

Website op maat of toch een standaardoplossing: hoe maak je de juiste keuze?

NEXT ARTICLE