Dit zijn dé voordelen van Laravel voor platformontwikkeling

Fri, April 2, 2021 

Voor de ontwikkeling van een online platform, website of applicatie wordt er gewerkt met veel informatie. Voor de verwerking hiervan hebben developers diverse frameworks tot hun beschikking. Voorbeelden van deze frameworks zijn: SymfonyCodeIgniter en Laravel. Een van de meest populaire frameworks van het moment is Laravel. Dit framework helpt op ieder vlak bij de ontwikkeling van online platforms. Ook de developers van PXL.Widgets werken met veel succes met Laravel. In deze blog lees je de belangrijkste voordelen van Laravel, en waarom jouw bedrijf een online platform zou moeten laten ontwikkelen in Laravel!

 

Wat is Laravel?

 

Even om het geheugen op te frissen, of juist om extra context te geven, even wat uitleg over: wat is Laravel? De volgende definitie kom je waarschijnlijk online tegen: “Laravel is een vrij, opensource-PHP-webframework, ontwikkeld door Taylor Otwell en is bedoeld voor de ontwikkeling van webapplicaties.”. Mogelijk haak je hier al af. Geen man over boord, we leggen het je uit.

Web framework 

Allereerst, Laravel is een web framework. Dit is de basis van de onderliggende structuur van een website of webapplicatie. Het doel van deze structuur is om verschillende functionaliteiten, die vaak voorkomen bij softwareontwikkeling, te standaardiseren. Voordat deze web frameworks bestonden moest de webdeveloper zelf alle code uitschrijven, om een webapplicatie te ontwikkelen. Nu kan je voor veelgebruikte functies op een website of applicatie een web framework gebruiken.

Open-source

Vervolgens, het framework is open-source. De naam zegt het al, de broncode van deze software is voor iedereen beschikbaar. Je kan de code vrij kopiëren, aanpassen en verspreiden zonder dat je hiervoor extra hoeft te betalen.

PHP 

Tot slot, Laravel is gebouwd in PHP. Het is dus een PHP-web framework. PHP staat voor: ‘Hypertext Preprocessor’. Dit is de programmeertaal waarin veel websites of webapplicaties geschreven zijn, zoals het grote WordPress. 

 

Wanneer Laravel gebruiken?

 

Wil je een online platform laten ontwikkelen, dan is daar software voor nodig die jouw gewenste functionaliteiten mogelijk kan maken. Hier komt Laravel kijken. Laravel is gemakkelijk te gebruiken, zowel voor beginners als ervaren web developers. Met dit framework krijg je toegang tot makkelijk te gebruiken code, waarmee je snel van start kunt. Taken die normaal gesproken veel tijd kosten, kunnen met Laravel snel en eenvoudig worden uitgevoerd. Dit scheelt tijd in het bouwen en onderhouden van je online platform. Laravel is dan ook onwijs populair.

De Laravel codebase kun je krijgen via Github, dé plek voor web developers. En omdat Laravel open source is, met deze eenvoudige code is overdraagbaarheid gegarandeerd. Hiermee zit je niet vast aan één leverancier.

“Als medeoprichter willen we niet alleen dat ons eigen niveau een nieuwe standaard krijgt, maar juist ook dat Laravel in de markt een standaard én de erkenning krijgt die het verdient.”

hero image

De voordelen van Laravel

 

Bij het kiezen van een geschikt web framework voor de ontwikkeling van je online platform, zal je naast Laravel vast ook gehoord hebben van Ruby On Rails en Node.JS. Dus waarom ga je nou werken met Laravel? Bekijk hieronder de belangrijkste kenmerken van Laravel en profiteer van de volgende voordelen:

 • Sneller live: omdat het framework met veel out-of-the-box functionaliteiten komt en het toevoegen van extra functionaliteit (door middel van third party packages) eenvoudig is, kan een online platform snel gerealiseerd worden.

 • Moeiteloos opschalen: is je online platform succesvol? Dankzij de constructievorm van Laravel ben je te allen tijde klaar om op te schalen en uit te breiden.

 • Veiligheid: Laravel wordt goed onderhouden en met grote regelmaat van updates voorzien, waardoor je altijd voorzien bent van de laatste beveiligingsupdates en bugs snel worden opgelost.

 • Kortere doorlooptijd: het framework stimuleert het hanteren van "good practices" bij het schrijven van code en levert een gestandaardiseerde codestructuur. Hierdoor kunnen meerdere developers tegelijkertijd aan een project werken, wat zorgt voor een kortere doorlooptijd. Ander bijkomend voordeel hiervan is dat het resulteert in een gezonde codebase, waarbinnen wijzigingen makkelijk door te voeren blijven.

 • Eenvoudig overdragen: Laravel is de standaard geworden als het gaat om PHP-webapplicaties. Andere bedrijven/developers zullen de codebase dus met relatief gemak over kunnen nemen wanneer dat nodig is. Handig, toch?

 

De nadelen van Laravel

 

Naast alle voordelen heeft het web framework ook enkele nadelen, waar je goed op kunt letten bij de afweging voor de keuze van software. De nadelen:

 • Nieuw framework: het platform is nog relatief nieuw. De composer is nog niet zo sterk als andere web frameworks. Echter, dit is een PHP-tool en dus niet een nadeel van Laravel zelf.
 • Integreren oude systemen: het integreren van verouderde systemen is ook in Laravel niet eenvoudig

 

Samengevat 

 

Kort samengevat kunnen we Laravel dus omschrijven als een open source PHP-web framework:

 • Open source: iedereen kan het vrij gebruiken, aanpassen en verspreiden
 • PHP: de programmeertaal waar de website of webapplicatie op draait
 • Web: het wordt alleen voor website of webapplicaties gebruikt
 • Framework: de basis van de onderliggende structuur van een website of webapplicatie

De mogelijkheden met Laravel zijn echt oneindig. Je online platform laten bouwen in Lavarvel brengt de volgende voordelen met zich mee: sneller live, moeiteloos opschalen, altijd veilig, eenvoudig te koppelen en nooit vastzitten aan één leverancier.

 

Online platform ontwikkelen met PXL.Widgets 

 

PXL.Widgets is medeoprichter van de Dutch Laravel Foundation en daarom altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Matthijs van Schendelen, één van de founders van de Dutch Laravel Foundation, zegt het volgende: "Als medeoprichter willen we niet alleen dat ons eigen niveau een nieuwe standaard krijgt, maar juist ook dat Laravel in de markt een standaard én de erkenning krijgt die het verdient.". En daar werken we met onze developers iedere dag hard aan. 

 

Laravel voor jullie organisatie

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jullie organisatie, of hoe wij eerder Laravel succesvol inzetten voor onze klanten? Bekijk de projecten waar wij Laravel voor hebben ingezet. Liever zelf hulp nodig bij een online platform ontwikkelen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

auteur: Mounir Rejeb

Share this article

PREVIOUS ARTICLE

Dit kan een CRO-traject betekenen voor de ROI van jouw business

NEXT ARTICLE