Nieuwe designtrends in de app wereld voor 2021

Realistische elementen zien we tegenwoordig bijna niet meer in de app-wereld. Onder andere Apple heeft hier met de software-update iOS 7 flink aan bijgedragen. Voorheen bevatten apps realistische elementen, ook wel ‘skeuomorfisme’ genoemd. Een goed voorbeeld is de Notitie-app van Apple. Deze had tot iOS 6 een bruin leermotief met daaronder lichtgele notitieblaadjes. Inmiddels werken bijna alle apps zonder die realistische elementen. De nieuwe designtrend 'Complexion Reduction' gooit er nog eens een schepje bovenop. Benieuwd wat daar allemaal bij komt kijken? In deze gloednieuwe blog lees je alles over Complexion Reduction, de belangrijkste designtrends die hieruit ontstaan en wat het voor je business kan betekenen.

Mon, July 12, 2021 

Complexion Reduction: deze designtrend is al goed zichtbaar

Volgens Michael Horton (designer bij de Amerikaanse digital agency Swarm) is deze trend bij een aantal bekende apps al zichtbaar. Het komt erop neer dat apps er nog eenvoudiger uit gaan zien. Facebook, Airbnb en Apple zijn hier een goed voorbeeld van. Zij passen zo min mogelijk kleur toe en maken gebruik van grote dikke titels. Een vroege koploper is de nieuwsapp Medium. Dit is een platform waarbij gebruikers op sociaal niveau (blog)artikelen kunnen plaatsen en delen. Sinds de lancering in 2012 passen zij een zwart-witte kleurstelling en versimpelde interface toe.

 

Waar herken je Complexion Reduction aan?

In de basis zijn er een aantal punten die erop duiden dat een app Complexion Reduction inzet. De apps die deze designtrends toepassen herken je aan de volgende drie richtlijnen:

1. Grote en dikke titels
2. Simpele en universele iconen
3. Minimaal kleurgebruik


Het gevolg van deze designtrend is dat de meeste apps visueel én functioneel erg op elkaar lijken. Hierdoor wordt het onderscheid minimaal. Onderstaand een aantal bekende apps die Complexion Reduction hebben doorgevoerd, waarin de trend duidelijk zichtbaar is.

 

Apple Music: ‘Big, bold, and beautiful’

Met de software-update iOS 10 heeft Apple in vrij korte tijd opnieuw een herontwerp aan zijn muziekapp gegeven. Deze is in vergelijking tot de vorige versie een stuk simpeler geworden. Het lijkt erop dat Apple een nieuwe designrichting is ingeslagen. Van dikke en duidelijke titels tot vereenvoudigde en vergrote elementen. Het geheel voelt luchtiger aan ten opzichte van het vorige design en de cover art komt door het gebruik van ruimte en witte achtergrond beter tot zijn recht. Daarnaast heeft de roodachtige signaalkleur voor de knoppen en titels plaatsgemaakt voor een zwart-witte kleurstelling.

 

Instagram: laat content spreken

Instagram stond bekend om zijn herkenbare en vertrouwelijke uitstraling. Echter zijn ze in korte tijd begonnen met grote veranderingen. Afgelopen jaren zijn de herkenbare kleuren verdwenen. De focus van het appdesign ligt op de content en de functionaliteiten zijn secundair geworden. De kenmerkende blauwe kleur is bijna verdrongen uit de app. Deze is teruggebracht naar de hashtags die onder bijna elk bericht terugkomen. Tot slot bestaat de interface voornamelijk uit zwart-wit elementen met dikke titels.

 

Airbnb: content efficiënt inzetten 

De benodigde content verschilt per app. Instagram die voornamelijk beeld gebruikt, heeft bijna geen tekst of uitleg nodig. De app bevat alsnog veel functionaliteiten, maar zijn minder zichtbaar. Voor Airbnb is echter wél tekst nodig, omdat de functionaliteiten ernaar vragen. Dit is een dienst waarbij je wereldwijd online vakantiewoningen en accommodaties van particulieren kunt boeken. Een voorbeeld van een functie die tekst en uitleg nodig heeft, is de zoekmogelijkheid. In vergelijking tot een eerdere versie van de app is content secundair en functionaliteit primair geworden.

hero image

Van complexiteit naar eenvoud

Het nadeel van Complexion Reduction is dat alle (bekende) apps op elkaar gaan lijken. Volgens Michael Horton zal dat uiteindelijk wel meevallen, omdat men een app opent vanwege de functionaliteit. Niet vanwege branding. Horton denkt dat er steeds meer apps komen die Complexion Reduction toepassen. De valkuil is dat er te veel functionaliteiten worden weggelaten.

 

Een voorbeeld hiervan is SoundCloud. Toen zij versie 2.0 uitbrachten kregen ze commentaar, omdat ze te veel functionaliteiten hadden geschrapt. Zo hadden zij de functie om een nummer toe te voegen aan een afspeellijst weggelaten. In de loop der tijd kwamen er steeds meer functionaliteiten terug, maar wel binnen de eenvoud die ze hadden neergezet. Geen zorgen: nummers toevoegen aan je afspeellijst is inmiddels weer mogelijk!

 

Verandering in designproces

Met Complexion Reduction verandert het app designproces. De focus ligt nu meer op de gebruiksvriendelijkheid dan een mooi design. De lijn tussen User Experience-, User Interface- en Visual designers vervaagt.

 

In een eerder designproces gaf de UX-designer de wireframes aan de UI- of Visual designer met de volgende instructies: “Maak het mooi!”. De UI- of Visual designer was dan lang bezig met het toevoegen, wijzigen of verwijderen van kleuren en andere design details. Inmiddels hoeft de designer zich minder druk te maken over het design van een app. De focus ligt nu meer op het beter maken van functionaliteiten van de app.

 

Samenvatting designtrends 2021

We kunnen concluderen dat Complexion Reduction het design- en ontwikkelproces voor een app en website versnelt. Door het weglaten van ‘lastige’ of ‘overbodige’ designkeuzes komt de focus meer op een functionaliteit te liggen en wordt dit sneller herhaald. Uiteindelijk haalt de gebruiker hier voordeel uit, omdat hij sneller de functionaliteiten kan gebruiken. Ook navigeert de gebruiker eenvoudiger door de app, omdat overbodige elementen niet meer in de weg zitten. Daarnaast kan bij live-gang een functionaliteit ook sneller getest en, waar nodig, aangepast worden.

Een ander voordeel van de trend is dat de content meer gaat spreken. In het Instagram voorbeeld komen, door het weglaten van de herkenbare huisstijl, de foto’s, video’s en hashtags meer naar voren. Wij verwachten dat deze trend blijft voortzetten en dat apps het moeten hebben van hun functionaliteit.

 

Complexion Reduction voor jou

Ben je enthousiast geworden over de designtrends voor 2021? Of heb je vragen, toevoegingen, aan- of opmerkingen of wil je sparren? Neem dan contact op. Onze specialisten staan te popelen om je meer te vertellen in een persoonlijk gesprek

auteur: Mounir Rejeb

Share this article