Opzichtige reclame is uit, persoonlijk is in

Een gewone netwerkborrel volstaat niet meer. Om in het huidige marketingklimaat op te vallen tussen de digitale bureaus moet je toch wel minimaal iets origineels bedenken of in elk geval een brutale poging doen. Daarbij moet het ook ogen alsof het spontaan en ter plekke is ontstaan. Opzichtige reclame is namelijk uit en persoonlijk en spontaan is tegenwoordig in. De rechtdoorzee verkoopstrategie van merken heeft plaatsgemaakt voor een persoonlijke benadering. In deze blog lees je over de nieuwe vormen van reclame maken en hoe bedrijven dit toepassen.

Tue, August 4, 2020 

Van netwerkborrel naar festival


Ik was laatst aanwezig op een zwaar veredelde netwerkborrel. Veredeld omdat er werkelijk waar aan alles was gedacht. Zo was de netwerkborrel vermomd als festival en was er een heus peleton aan bekende sprekers geregeld. Drankjes en eten waren uiteraard gratis beschikbaar en menig klant en personeel had het er dan ook (iets te) zichtbaar naar de zin. Hoewel het geheel een duidelijk marketingsausje over zich heen had gekregen, had ik niet het idee dat ik op een netwerk borrel stond. Ik durf met zekerheid te zeggen dat vormen van dergelijke reclame/marketing/pr succesvol zijn, juist omdat ze niet zo overkomen. Merken proberen zichzelf tegenwoordig zo subtiel mogelijk onder de juiste doelgroep in de kaart te spelen, liefst via een persoonlijke benadering. Influenzer marketing is hier een goed voorbeeld van.

 

De werking van influencer marketing


Influencer marketing is een subtiele manier om mensen via een persoonlijke benadering te enthousiasmeren. Dat houdt in dat je bloggers, youtubers of instagrammers (ook wel influencers genoemd) inzet als merk. Dat gaat zo: stel dat je producent bent van bijvoorbeeld wodka, en dit wilt promoten onder een bepaalde doelgroep. Wat je vervolgens doet is een aantal flessen opsturen naar verschillende, populaire (of wat minder populaire, dit hangt af van het budget) bekende influencers. Met wat geluk smaakt de wodka de influencer goed en wordt er een foto of video van jouw merk wodka online gepost. Bingo, de influencer staat achter jouw merk en de, soms wel miljoenen, volgers krijgen te zien wat de voorkeur heeft van hun favoriete persoon.

 

Betaalde versus gratis influencer marketing


Als je met influencer marketing aan de slag gaat, kun je kiezen tussen gratis en betaalde influencer marketing. Als je iemand betaalt voor een post, dan weet je zeker dat je de volgers via deze weg bereikt. Deze variant is wel minder spontaan dan wanneer dit gratis gebeurt en zal dus ook minder succesvol zijn. Ook met name omdat veel influencers de hashtag #gesponsord gebruiken om aan te geven dat de producten op de foto/blog gesponsord zijn. Buiten dat kunnen we zelf goed aanvoelen of iets gesponsord is of niet. Een merk moet namelijk eerst op zoek naar een influencer die past bij het merk, om er vervolgens voor te zorgen dat dit op een zo natuurlijk mogelijke manier in beeld wordt gebracht. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met het tijdstip (om 2 uur s ‘middags een post over wodka doen gelooft namelijk écht niemand) en de persoonlijke voorkeuren van de influencer.

 

Overtuigen via persoonlijk contact


Persoonlijk en spontaan werkt veelal beter dan betaalde boodschappen. Want eerlijk; gelooft je eerder een verkoper die aanbelt en je iets te opzichtig probeert over te halen die rode grasmaaier te kopen, of hebt je meer oor voor de buurvrouw die, in de vorm van een persoonlijk verhaal vertelt over haar ervaringen met een blauwe grasmaaier? Welke grasmaaier koop je eerder, de rode of de blauwe? Juist, het is heel waarschijnlijk dat je eerder de blauwe grasmaaier aanschaft dan de rode. Dit is heel logisch. We zijn als mensen namelijk extreem goed in staat goed te onderscheiden of iemand commerciële doeleinden heeft of niet. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mond-tot-mond reclame, aanbevelingen van vrienden, familie of kennissen meer worden vertrouwd dan betaalde boodschappen.

 

Veranderd zoekgedrag vanuit consumenten


Onze behoefte als klant zijnde is veranderd. Tegenwoordig zoeken we zelf dingen op via onze smartphone en kiezen we welke informatie ons direct mag bereiken door middel van een push notificatie. We geven vaak een voorkeur op voor specifieke materie, niet alleen op Facebook maar bijvoorbeeld ook in het ontvangen van e-mails. We geven de voorkeur aan informatie verkrijgen op het moment dat het ons uitkomt, wanneer we bijvoorbeeld in de trein naar werk zitten en dus even niks te doen hebben. Tegenwoordig zitten we niet meer te wachten op folders die op onze deurmat vallen en waar aanbiedingen in staan, maar zoeken we dit zelf op via bijvoorbeeld een applicatie of website, wanneer wij er behoefte aan hebben. Wij bepalen wat ons bereikt, en niet andersom.

 

Altijd online met onze smartphones


Door de komst van de smartphone zijn we gewend geraakt aan informatie die altijd voor ons klaarligt wanneer wij er behoefte aan hebben. We hebben minder behoefte gekregen aan massacommunicatie, welke niet persoonlijk op ons in gericht en welke ons op een willekeurig tijdstip probeert te bereiken. We hebben aan de andere kant juist meer behoefte aan content die bij ons past en die we zelf opvragen. We zien verschillende bedrijven ook inspelen op deze behoefte door bijvoorbeeld hun klantenservice 24/7 beschikbaar te maken of deze geheel via social media uit te rollen. Omdat we altijd online zijn, en we tegenwoordig gebruik maken van verschillende applicaties, is het ook mogelijk voor merken om een uitgebreid klantprofiel te maken.

 

Een uitgebreid klantprofiel


Merken spelen goed op de ontwikkelingen in door hun boodschap zo in te zetten dat het lijkt alsof wij deze zelf opvragen, wat in sommige gevallen dus ook zo is. Persoonlijk kan ik zeggen dat ik dit een hele prettige ontwikkeling vind, maar tegelijkertijd ook beangstigend. Feit is namelijk dat we, bewust of onbewust, online steeds meer informatie over onszelf achterlaten. Er wordt een uitgebreid online profiel van ons gemaakt waar merken in de toekomst steeds specifieker op gaan targetten. Dit hoeft in principe geen probleem te zijn, het enige is dat online altijd kwetsbaar blijft. Wat gebeurt er als deze gevoelige informatie over jou wordt doorverkocht aan andere bedrijfen? Of erger nog, als het bedrijf wat deze informatie in handen heeft wordt gehacked? Er komt dan persoonlijke informatie vrij waarvan we waarschijnlijk niet eens het besef hebben dat deze online staat. Waarschijnlijk weet je dit niet, maar om te adverteren op Facebook kan je 98 verschillende opties aanvinken. Voor de duidelijkheid, deze 98 dingen kan Facebook dus over ons te weten komen. Over dit onderwerp de volgende keer meer.

 

Mijn persoonlijke profiel


Persoonlijke reclameboodschappen, kom maar door! Dit zijn mijn interesses: #likesvanisabelfelice, #digitaldesign, #crossfit, #fixedracefietsen, #amsterdamcentrum, #xboxone, #gezondkoken, #zeefdruks, #skinnybitchwodka, #altijdnaarportugalopvakantie, #cascais, #zwitserland, #artdirection, #marketing, #branding, #elkedagwarmelunch, #pastoemeubels, #berlijn, #reclame, #milkshafefestival, #artdeco, #tattoos, #campingbakkum, #trapmusic, #techno, #carlosvaldes, #isabelfelice.nl, #tanqueraygin, #liefdevoormooiedrukwerk, #newyork, #pasteisdenata, #baauer, #espressovanlatei, #utrechtestraat, #labels, #allesmetzon, #winnenmetpool, #artis, #boulderen, #kenamjusportschool, #haarlem, #steeeeve, #leukeklanten, #strategie, #kilometerszwemmen, #trailrunsindeardennen, #clubmate, #ruigoord, #deschool, #nyx, #weekday, #polarsportwatch, #hardlopen, #zwevenisleven, #aprilfeesten, #zomer, #nieuwmarktbuurt #contentmarketing, #bloggers, #influenzer, #nieuwemedia, #mondtotmondreclame, #design, #persoonlijkereclame, #advertising, #sponsored, #blog

 

 

 

auteur: Isabel Felice da Silva

Share this article

PREVIOUS ARTICLE

Aalberts genomineerd voor Dutch Interactive Awards