User testen en het nut van onderbouwd design

Tue, August 4, 2020 

Stel, je bent onderdeel van een team dat werkt aan een nieuwe app die gebruikers helpt met het ontdekken van bloemen: Flowr. Gebruikers van deze app kunnen:
- Een profiel creëren en onderdeel zijn van een gemeenschap
- Bloemen ontdekken op basis van hun voorkeuren
- Bloemen een cijfer geven


Je bent een goede designer, je doorloopt alle stappen. Je zoekt naar inspiratie op Behance en Dribbble, maakt een stylesheet met kleurenpalet en keuzes voor typografie, je hebt al wat geschikte foto’s gevonden op iStock en de mockups staan klaar voor de eerste tussentijdse presentatie met de klant. Alles staat pixel perfect. Maar dan laat je het aan een collega zien.

“Waarom zit deze knop hier?”
“Ik vind dit onderdeel veel belangrijker.”
“Waarom duurt een account aanmaken zo lang?”
“Is dit de bedoeling?”
“Ja, het ziet er wel mooi uit.”

Jij denkt: ‘Okee, heeft nog wat werk nodig…’ Als je collega het al niet snapt, wat zullen al die gebruikers dan meemaken als het eenmaal live staat?
 

Nieuwe standaarden

Geroemd worden ze: ‘Ontwerpers’. Dit zijn met name interactie animators en artiesten die voor de dag komen met prachtige online ontwerpen, net als de grijpende, grafische kunstwerken van begintwintigste eeuw en de eerste web warriors die het internet betraden en er voor designden. Maar sta even stil bij de huidige gedigitaliseerde maatschappij; met onze hyper-connected devices, constante informatiestroom, slimme huishoudproducten en enorme behoefte aan zelfbeschikking. Ondertussen heeft diezelfde maatschappij ook behoefte aan anonimiteit en rust. Designers die producten ontwerpen die mensen dagelijks gebruiken, zullen hoe dan ook rekening moeten houden met de ethische aspecten van hun uitvindingen. Zelfs jouw ludieke app Flowr ontsnapt niet aan deze nieuwe standaarden. Je bent niet langer alleen.
 

Evidence based design

Mediabedrijf Localytics deed in 2016 onderzoek naar het behoud van gebruikers met betrekking tot apps. Binnen hun userbase van 37.000 testpersonen bleek dat gemiddeld 1 op de 4 gebruikers een app verlaat en niet meer gebruikt binnen 1 dag. Boven water blijven in de sterk concurrerende tech-wereld is een lastige opgave wanneer Flowr het op moet nemen tegen 50.000 apps met bloemen en een sociaal aspect als onderwerp. Hoe verander je Flowr in een app die niet bijkomende ruis maar juist rust creëert? Door te kijken naar de basis designprincipes van user experience design en het uitvoeren van gebruikerstesten.

Een logisch gevolg van interesse tonen in je eindgebruikers en een welgevormd, betekenisvol ontwerpen heet evidence based design - letterlijk vertaald met bewijs onderbouwd design. Evidence based design (EBD) is een studierichting met nadruk op geloofwaardig bewijs om design en gedrag te beïnvloeden. Oorspronkelijk geassocieerd met psychologie en architectuur, is het langzamerhand de design-wereld aan het veroveren. Je wilt natuurlijk dat gebruikers enthousiast zijn over Flowr, vervolgens al hun vrienden uitnodigen en de app tot in de eeuwigheid gebruiken. Een uitdagend streven, wat behaald kan worden door goed naar de desbetreffende gebruikers te luisteren en hun doelen in kaart te brengen.

hero image

Mindset

Bij user testen en onderbouwd ontwerpen gaat het niet zozeer om de tools, de hoeveelheid tests of het graven naar antwoorden; het draait om openheid. Hier een aantal tips waar je rekening mee moet houden voor een succesvolle user test:

1. Toon interesse
Om Flowr te testen voordat deze naar de klant gaat, nodig je een aantal mensen uit op kantoor. Zij krijgen een kopje koffie en een warme stoel aangeboden. Vervolgens worden zij naar een uitnodigend, open kantoor geleidt en nemen zij plaats in een comfortabele stoel. Dit is het begin van het partnerschap dat je aangaat met de testpersonen van je concept. Een testpersoon is een vertegenwoordiger van de eindgebruikers. Zij hebben evenveel baat bij de uitkomst van het eindproduct; het is de bedoeling dat zij het gaan gebruiken. Hun mening is van evenveel belang als ieder andere betrokken partij.

2. Laat je van je lelijkste kant zien
De eerste ideeën kunnen spontaan tot stand komen; in de trein, voor het stoplicht of onder de douche. Je schetst ze vluchtig in een notitieboek en overhandigt ze aan een collega. “Laten wij hierover sparren,” zeg je met volle overtuiging. “Ik ben benieuwd!” zegt je collega. Dit gevoel wil je vasthouden binnen het gehele traject. Laat de testpersoon ook proeven van het proces.

Een eerste idee uitgewerkt in schetsen is niet mooi maar wel nuttig. Het tonen van schetsen aan testpersonen, het samen doorlopen van een fictief scenario (user journey of use case) en hardop nadenken zorgt voor nieuwe inzichten en snel schakelen. De volgende versie van je concept zal er al een stuk mooier uitzien!

Een gebruikerstest kan alle kanten opgaan, het belangrijkste is dat je de oprechte mening van de gebruiker weet vast te leggen. Zowel negatieve als positieve feedback kan drastisch impact hebben op het eindproduct. In het begin vraagt een gebruikerstest vooral om het verhaal en de mening van de testpersoon, om optimaal voor hen te kunnen ontwerpen. Naarmate het traject vordert en aannames veranderen in concrete onderdelen van de app verandert het testen. Nu zal het draaien om de duidelijkheid van de interface. Een ‘usability test’ oftewel ‘bruikbaarheidstest’ is een allesbepalend examen voor de ontwikkelaars van het concept. Personen die de vooruitgang van het product niet hebben meegemaakt worden aan hun lot overgelaten met een geavanceerd prototype. De uitkomsten zijn van waarde omdat dit een simulatie is van een echte gebruikerservaring; men ziet de authentieke reactie van iemand die net Flowr heeft gedownload.

3. Wees nederig
Testpersonen zijn oprecht omdat het hen aangaat wat de eindoplossing van het product zal zijn. Zij zijn onderdeel van je ontwikkelingsteam op deeltijd basis, mede omdat zij tijd en aandacht investeren in je idee. Het is voor ontwerpers, zelfs gehele design bureaus, belangrijk om nederig te zijn en hen te bedanken. Grote bedrijven als Spotify, Facebook, Uber & Google omarmen de input van hun gebruikers voor al hun producten. Dit doen zij door middel van analytische gegevens, klikgedrag, interviews, reacties op fora, vragen die mensen stellen aan de klantenservice, ervaringen van medewerkers, enquêtes, opiniepijlers, advertenties, doelgroep onderzoek, bèta testing, een selecte groep testpersonen uitnodigen, A/B testing en vele andere manieren van gebruikerstesten. Het diverse palet zorgt er ook voor dat het belangrijk is om het ontwerp traject goed af te bakenen. Waar liggen de ‘quick wins’; de kleine aanpassingen en hoe ver moet het team gaan tot het project als ‘af’ wordt beschouwd?

User testing is een praktisch vak met meerdere facetten. Je voelt je een psycholoog, ingenieur, forensisch expert, film criticus en data analist in één. Wat er is onderzocht en onderbouwd wordt vervolgens door het gehele ontwikkelingsteam opgepakt. Door steeds kleine aanpassingen te leveren aan het ontwerp in plaats van grote omslagen te maken is de evolutie van het product goed te zien. Er is te zien hoe het product en het team meegroeit. Gebruikers betrekken bij het project wanneer het nog in ontwikkeling is maakt van iedereen een designer en probleemoplosser. Dit heeft als gevolg dat je gehele team betere producten maakt. Het proces wordt immers niet meer gedomineerd door één persoon, omdat de meningen van alle betrokken personen even zwaar meetellen.

Met bovenstaande tips kom je een heel eind om eindgebruikers te betrekken bij het ontwikkelingstraject. Wil je meer weten over de uitvoering van een user test? Lees de blog “To Test or not To Test” van collega Mikel van den Oord.

auteur: Alexander Jong

Share this article

PREVIOUS ARTICLE

Aalberts genomineerd voor Dutch Interactive Awards