Website op maat of toch een standaardoplossing: hoe maak je de juiste keuze?

Thu, May 27, 2021 

Komt het aan op websites bouwen, dan word je al snel bedolven onder de mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen je platform te (laten) bouwen in een standaardoplossing als WordPress of Wix. Als je platformvraag specifieker is heb je ook de mogelijkheid om voor maatwerk te kiezen. Maar wanneer kies je nu wat? Hoe maak je de beste keuze? En waar moet je op letten als je een van beide opties overweegt? Dat zetten we voor je uiteen in dit kennisartikel, wat we schreven in samenwerking met developer Dennis Koster en accountmanager Constantijn de Iongh.

 

Wanneer kies je voor een standaardoplossing?

“Standaardoplossingen werken heel goed voor websites en shops die geen speciale eisen of koppelingen behoeven waar maatwerk bij komt kijken. Indien een website of webshop gebruikmaakt van koppelingen met derde partijen, bekijken wij altijd eerst of deze worden aangeboden door middel van plug-ins. Vervolgens controleren we of de kwaliteit van de plug-in goed is. Via Shopify kan je gerust een flink aantal plug-ins toevoegen aan je webshop. Echter, bij Wordpress moet er opgelet worden dat het niet teveel plug-ins zijn. Dit gaat het ten koste van de laadsnelheid van het platform. Het grootste voordeel van het werken met plug-ins is dat het niet nodig is om van scratch een nieuwe feature te ontwikkelen. Het voordeel hiervan zie je dan ook direct terug in de ontwikkelkosten.”. Daarom adviseert Constantijn nieuwe klanten die bij PXL.Widgets binnenkomen voor een content website of kleine webshop, om te gaan voor WordPress of Shopify.

 

Constantijn: “Projecten die via een standaardoplossing tot stand komen, kosten een stuk minder tijd en daarmee automatisch geld. Ben je op zoek naar een kant en klare optie met niet al te veel gekke functionaliteiten? Dan is een standaardoplossing eigenlijk de perfecte oplossing voor jou. Ook als je toch van koppelingen afhankelijk bent, kun je nog aardig ver komen via plug-ins.”.

 

3 belangrijkste voordelen van standaardplossingen:

-   Makkelijker: door de standaard opties die een maatwerk site meebrengen, kun je makkelijk een site in elkaar zetten. Vul dit aan met de nodige plug-ins, en je website kan zo de lucht in. Daarbij is het ook nog eens makkelijk bijhouden voor jou, en heb je niet voor iedere vraag een developer nodig.

-   Thema’s: je hoeft niet vanaf scratch te beginnen, maar kunt starten met een van de vele duizenden thema’s die er gemaakt zijn. Dit scheelt een designertraject en belangrijke keuzes maken, als het visuele aspect van je site niet je sterkste kant is.

-   Korte doorlooptijd: de doorlooptijd van een standaardoplossing-traject is, juist vanwege alle keuzes die je op voorhand kunt maken, vaak niet lang. Hierdoor kun je snel en efficiënt live. Wil je op korte termijn een site in de lucht hebben, dan zit je dus goed met een oplossing als WordPress.

 

Belangrijkste nadelen van standaardoplossingen:

-   Minder flexibiliteit: met name als het gaat om de technische opties zit je vaak gebonden aan de opties die je template kan bieden.

-   Koppelingen met externe producten: hierbij moet je echt de mazzel hebben dat je een werkende plug-in vindt die precies doet wat jij wil.

-   Sluit vaak 80% aan op je wensen: thema’s sluiten vaak niet volledig aan op je wensen, waardoor je een site zal hebben die niet 100% visualiseert wat jij in gedachten had.

-   Plug-in overload: als je een wat ingewikkelder platform in elkaar wilt zetten, is de kans groot dat je een plug-in overload creëert in je site. Met als gevolg dat je site ontzettend traag wordt, daardoor minder gebruiksvriendelijk en daardoor weer slechter vindbaar in zoekmachines.

-   Beveiligingsrisico’s: de basisfunctionaliteiten van een standaardoplossing bieden je onvoldoende bescherming tegen beveiligingsrisico’s. Uiteraard zijn ook hier plug-ins voor te vinden, maar zoals hierboven genoemd is een overload niet gewenst.

-   Performance: laadsnelheid is bij standaardoplossingen vaak niet optimaal en gaat ook snel drastisch achteruit.

 

Wanneer kiezen voor maatwerk?

Maatwerk is misschien kostentechnisch minder interessant wanneer je het vergelijkt met standaardoplossingen. Maar you get what you pay for. Meestal beland je bij maatwerk als je vraag specifieker is, je platform groter of je doelstelling uitdagender. Met maatwerk krijg je uiteindelijk een platform dat je door kunt ontwikkelen, dat je continu kunt blijven aanpassen naar wens, en eenvoudig uit kunt breiden.

 

Constantijn licht toe: “Maatwerk is echt voor een ander soort oplossing bedoeld. Denk aan een tool, een dashboard, of een platform dat gekoppeld moet worden met een app. Maar ook grote webshops die specifieke wensen hebben over procesdiepte en koppelingen zitten goed met maatwerk. Denk hierbij aan shops zoals Basiclabel of Gefelicitaart waar we nu mee bezig zijn.”.

 

Belangrijkste voordelen van maatwerk:

-   Snelheid: een maatwerk site staat vaak bekend om de snelheid ervan. Je platform kan dusdanig geoptimaliseerd worden dat de site speed test van Google onder de indruk is. Which means: beter voor je gebruikers en daarmee natuurlijk beter voor je SEO.

-   Laadtijd: wederom een metric waar Google goed op gaat. Na 1,5 seconde haakt twee derde van je bezoekers al af. Bovendien komt een afgehaakte bezoeker niet snel meer terug. Met een maatwerksite is deze over het algemeen precies waar die wezen moet: onder die 1,5 seconde.

-   Flexibiliteit: werkelijk alles kan. You name it, we make it. Van een app voor het trainen van personeelsleden tot een gebruiksvriendelijk platform voor bioscoopbezoekers.

-   100% volgens jouw specificaties: van je style guide tot aan je koppelingen met externe partijen, met een maatwerk site kun je het precies realiseren zoals jij het voor ogen hebt.

-   Superveilig: doen jouw developers hun werk goed? Dan is er heel goed nagedacht ­­over de veiligheid van jouw platform. De kans is dan bijvoorbeeld veel kleiner dat er een datalek plaatsvindt.

-   Geen houdbaarheidsdatum: sinds Laravel kennen maatwerksites eigenlijk geen houdbaarheidsdatum meer. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat je platform niet meer zo vaak vervangen hoeft te worden.

-   Geautomatiseerd testen: een stukje kwaliteitscontrole waardoor developers kunnen garanderen dat wat ze live zetten, ook daadwerkelijk goed functioneert. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je besluit iets te updaten of toe te voegen in je site.

-   Designmogelijkheden oneindig: een optimale user experience? De beste interactie? Of vooral een oogstrelend, verrassend design? Het is allemaal mogelijk binnen een maatwerk platform. Je kunt het zo gek maken als jij het kan bedenken.

 

Meer lezen over hoe je een platform optimaal voor interactie of user experience maakt? Lees dan wat een CRO-traject kan betekenen voor de ROI van jouw business  

 

Of benieuwd waarom Laravel zo’n populaire keuze is voor platformontwikkeling? Lees hier wat de voordelen van Laravel zijn

 

Belangrijkste nadelen van maatwerk

 

-   Kostbaar: het grootste nadeel van maatwerk is de kostbaarheid van zo’n platform. Iets op maat laten maken kost immers meer tijd en daarmee geld, dan iets dat een copy-paste is van een andere site.

-   Doorlooptijd is langer: omdat alles custom voor je in elkaar gezet wordt, duurt het traject een stuk langer dan wanneer je kiest voor een standaardoplossing.

-   Wijzigingen zijn ook custom: wil je iets aan laten passen in je site, dan is hier geen kant-en-klare oplossing voor, zoals vaak wel het geval is bij een Wix of een WordPress site.

hero image

Wat kun je met maatwerk wel ontwikkelen wat met een standaardoplossing niet gaat?

Dennis: “Je kiest voor maatwerk als je een platform wilt laten maken waarbij veel factoren meespelen. Denk bijvoorbeeld aan een berekening die op basis van veel parameters tot stand moet komen. Of alles waarvoor je een API ontwikkelt die met een mobiele app kan communiceren. Een voorbeeld van zo’n platform is de eerdergenoemde app die we voor McDonald’s ontwikkelden waarmee zij hun personeel kunnen trainen, of de app van Unit Victor waarmee veteranen contact kunnen houden met kameraden waarmee ze gediend hebben.”.

 

Hoe ziet het proces eruit bij de ontwikkeling van een maatwerk website?

Kies je voor maatwerk, dan doorloop je een ander proces dan wanneer je voor een standaardoplossing gaat. Om je een beeld te geven waar je aan moet denken, legt Dennis uit welk proces ze bij PXL.Widgets doorlopen om tot een maatwerkplatform te komen:

 

1. Als eerste brengen we in kaart wat de functionele wensen en prioriteiten zijn

2. Daarna starten we het designproces: we doen onderzoek naar concurrenten (en te vervangen systeem, indien van toepassing), starten met het UX Design traject, de style guide en het visuele design. Development en design werken nauw samen in deze fases voor een soepel proces

3. Met de kennis die we hebben opgedaan en aan de hand van het design, creëren we user stories, waarin we benoemen wat een gebruiker moet kunnen met het platform en waarom

4. Met de user stories en de uitkomsten van het design en visual traject komt, gaan wij aan de slag, waarbij we telkens weer een stukje functionaliteit toevoegen

5. In sprints van twee weken leveren we met die user stories elke keer een nieuwe en betere versie van het product op, net zolang tot de klant tevreden is

6. Binnen twee maanden tot een jaar (afhankelijk van de complexiteit) komen we tot het eindproduct

 

Waarom is de houdbaarheid en schaalbaarheid zo anders bij een maatwerkplatform?

Twee van de voordelen die we eerder benoemden voor maatwerk, zijn de lange houdbaarheidsdatum en de schaalbaarheid van dit soort platforms. We vroegen Dennis hoe development dit kan garanderen voor een klant: “Voor de houdbaarheid hanteren we allereerst zeer strikte codeerstandaarden. Zo schrijven we onze code volgens de SOLID-principes voor de houdbaarheid. Dit houdt in dat we de code schoon opzetten, zodat functies niet meer dan één verantwoordelijkheid hebben. Doe je dit niet, dan heb je kans dat alles in elkaar valt op het moment dat je iets probeert aan te passen. Zie het als een auto waarbij je dan linksvoor de band vervangt, en de uitlaat er ineens afvalt. Dat wil je dus voorkomen, en dat doen we door op SOLID-wijze te coderen”.

 

Ook automated tests zorgen voor die lange houdbaarheid. Dennis licht toe: “Deze zorgen ervoor dat functionaliteit blijft werken zoals het zou moeten werken. Alles wat we live zetten is dan ook onderworpen aan meerdere tests, zodat we zeker weten dat wat we live zetten ook echt klaar is om live te gaan.”

 

Wanneer is het eigenlijk tijd om je platform te vernieuwen? Ontdek het in ons artikel over replatforming

 

“De schaalbaarheid garanderen we door er rekening mee te houden in de code. We zetten deze schaalbaar op, zodat altijd geanticipeerd kan worden op een groeiende of juist kleiner wordende organisatie. Stel, je krijgt ineens tien keer meer bezoekers, dan kunnen we hier op het juiste moment op inspelen.”

 

Hoe maak je de juiste keuze?

Na al deze informatie, snappen we dat het je misschien nog steeds een beetje duizelt. Laat het ons even samenvatten voor je:

 

Je maakt de keuze voor WordPress of andere standaardoplossingen als je:

-   een content website of kleinere webshop wilt laten maken,

-   waar niet al te veel ingewikkelde koppelingen bij komen kijken,

-   waarbij budget en doorlooptijd enigszins beperkt zijn,

-   en waarbij je op korte termijn resultaat wil zien.

 

Je kiest voor maatwerk als je:

-   onbeperkte mogelijkheden wilt

-   werkt met ingewikkelde koppelingen

-   een schaalbare oplossing zoekt

-   een snel en flexibel platform wilt

-   100% jouw draai aan je platform wilt geven

 

Benieuwd naar alles over efficiënt en effectief overstappen naar een nieuw platform?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, onderaan deze pagina. We verrassen je op korte termijn met onze uitgebreide whitepaper, waarin we uiteenzetten waar je allemaal aan moet denken.

 

Bijna klaar voor je keuze, maar toch nog wat advies inwinnen? Onze website-experts denken graag met je mee. Neem contact met ons op!

auteur: Merit Koutstaal

Share this article

PREVIOUS ARTICLE

Nieuwe designtrends in de app wereld voor 2021

NEXT ARTICLE